Asbest golfplaten

Er wordt regelmatig gesproken over asbest dat is vrijgekomen. Asbest is een verzamelnaam voor een aantal mineralen, bestaande uit kleine vezels die zo op het blote oog niet zichtbaar zijn. Asbest kan schadelijk zijn voor de gezondheid wanneer asbesthoudende materialen bewerkt worden of aangetast door het weer of andere externe invloeden. Het is dan ook verstandig om asbesthoudende golfplaten te vervangen, bijvoorbeeld door golfplaten zonder asbest. Maar hoe kom je er nou achter of je te maken hebt met asbest golfplaten? En is het toegestaan om als particulier asbest golfplaten te verwijderen?

Asbest golfplaten herkennen

Asbesthoudende golfplaten kan je herkennen op diverse manieren:

Uiterlijke kenmerken:

  • Verweerde platen
  • Aanwezigheid van mos
  • Wit gespikkelde patronen
  • Honingraatstructuur aan de onderkant van de platen

Productiedatum:

Golfplaten die voor 1 januari 1994 zijn geproduceerd, hebben een hoog risico op asbest bevattende materialen, omdat asbestgebruik daarna verboden is.

Plaatcodering:

Aan de hand van de code die op de golfplaten vermeld staat kan je bepalen of de platen asbestvrij zijn. Alle golfplaten zijn namelijk ingedeeld aan de hand van een codering. Deze codering staat vaak vermeld aan de rand van de plaat. Is deze markering AT, NF, of CAF dan betreft het asbest platen. Let op, ook platen zonder codering kunnen asbest bevatten.

Bouwtekeningen:

Controleer de bouwtekeningen als die beschikbaar zijn; als er sprake is van ABC-golfplaten, is de kans groot dat ze asbest bevatten.

Wanneer vervang je asbest golfplaten?

Als er vastgesteld is dat de golfplaten asbest bevatten, moeten de asbest platen vervangen worden om gezondheisrisico’s te voorkomen. Het type asbest (hechtgebonden of niet-hechtgebonden) en de staat van de golfplaten bepalen of je ze zelf kunt verwijderen of professionele hulp moet inschakelen.

Zelf asbest platen verwijderen

Is jouw dak voorzien van hechtgebonden asbestplaten en is je dak kleiner dan 35m2? Dan kun je deze zelf verwijderen, mits je de juiste veiligheidsmaatregelen neemt. Bekijk hier onze pagina waarin we stap voor stap uitleggen hoe je zelf veilig asbest platen kunt verwijderen.

Asbestsanering en asbestdak vervangen

Voor niet-hechtgebonden asbest (gevaarlijker type) is professionele verwijdering vereist, omdat het risico op vezelverspreiding groter is. Neem contact op met Viemat! Een van onze professionele, gecertificeerde partners verwijderd het asbest volgens de daarvoor geldende normen. Viemat kan daarna uiteraard ook het nieuwe dak verzorgen. Of u nu op zoek bent naar sandwichpanelen, asbestvrije golfplaten of toch een pannendak, het is allemaal mogelijk!

Subsidieaanvraag / fiscaal voordeel

Er bestaan diverse subsidies wanneer u het asbest laat verwijderen in uw schuur of woning. Wij kunnen u adviseren en begeleiden in het subsidietraject en kijken samen met u welke fiscale voordelen er in uw situatie van toepassing zijn.

Neem contact op met Viemat Montage

Wilt u meer weten over asbest golfplaten? Of de mogelijkheden weten voor het vervangen van uw asbestdak? Neem gerust even contact met ons op! Ons team van ervaren vakmannen staat vol enthousiasme paraat om samen met jou de perfecte oplossing te vinden die aan al jouw behoeften voldoet!

Viemat Montage
Naar boven